
fokusudstilling
Nordic Waste - Brian Kure
fra 11. april til 27. juli 2025
Nordic Waste - Brian Kure
Hvilken kunst havde de egentlig hængende på væggene i Nordic Waste? Og har det en betydning? Kunstner Brian Kure har købt ni malerier fra Nordic Wastes konkursbo. De idylliske landskabsmalerier danner en kontrast til den store skandale om forurenet jord i Ølst Bakker 10 km fra Randers.
Alle er velkomne og der er fri entré.
Brian Kure fortæller: ”Jeg har en ven der regelmæssigt tjekker konkurs-auktioner. Han viste mig, at han havde fundet den auktion der lå i kølvandet på Nordic Wastes konkurs, efter at ejerne besluttede at opløse firmaet for at undgå at skulle betale for det dyre oprydningsarbejde efter jordskredet i december 2023. Udover hæve-sænke-borde og tørre potteplanter og diverse kontorartikler var der den her række landskabsmalerier. Med det samme jeg så dem, tænkte jeg at de her malerier fortalte noget væsentligt om hvordan naturen var blevet forvaltet i Ølst Bakker, så jeg købte hele stakken.”
Det er ikke de købte værkers kunstneriske kvalitet der var afgørende for Brian Kure, men snarere kontrasten mellem maleriernes smukke grønne bakkedrag, lyngbeklædte hedelandskaber, solbeskinnede skovsøer og snoede stier gennem vestjyske klitplantager til den gigantiske bunke giftig jord, der kan have mødt alle der besøgte og arbejdede på Nordic Waste, når de flyttede øjnene fra kunsten og i stedet så ud gennem vinduerne. Alle landskabsmalerierne er fra det 20. århundrede og svinger lidt i kvaliteten, men det der forener dem er, at de med forgyldte rammer genkalder mange af de samme landskabsklicheer vi kender fra 1800-tallets nationalromantiske landskabsskildringer, som vi kender dem fra kunstnernes billeder og forfatternes sangtekster. Det er en tankevækkende dokumentation af forholdet mellem idealisme og en katastrofal realitet.
Grundlægger David York, Nordic Waste, har til Randers Amtsavis fortalt, at værkerne blev købt samlet på en auktion ved Lauritz.com til den beskedne sum af 1.000 kr. De faldt ikke i medarbejdernes smag, og blev bortset fra et par enkelte placeret i et pulterrum og erstattet med billeder af arbejdssituationer fra virksomheden. Ikke desto mindre er de et interessant afsæt for en dialog om kunst og naturssyn, for de blev jo netop købt af Nordic Waste. Det er et almindelig problem i vor tid, at vi har brug for at skille os af med affald fra anlæg, byggeri og anden produktion, og at der er forurening i dette affald, som man ikke kan efterlade i “naturen” uden at gøre massiv skade på den. Jordbunker hober sig op. Samtidig har vi måske fortsat alle en fantasi om den uberørte danske natur, som den ses skildret i kunstnernes billeder.
I forbindelse med hædersmedaljen skriver Akademiraadet: ”Som omvendte spejle, der viser det modsatte af virkeligheden, vender Kure malerierne mod det sublime jordskred og minder os om landskabsmaleriets komplekse forhold til jorden, ejendom, magt, identitetsskabelse og historiefortælling… For sin vilde idé, sit skarpe øje og præcise greb tildeles Brian Kure Franciska Clausen Medaljen i 2025.” (https://akademiraadet.dk/franciska-clausen-medaljen-2025/)
Udover malerierne består udstillingen også af en lille publikation med teksten Nordic Wasteland skrevet af forfatter Malte Tellerup.
Brian Kure (f. 1988) bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Academy of Media Arts Cologne (KHM) og Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2013 fra Afdelingen for Teori og Formidling. Hans speciale handlede om forholdet mellem form og indhold i tekniske medier.