Oversigt over Randers Kunstmuseums kommende udstillinger

31. marts til 30. juLi 2023

Katja Bjørn - TIMELINES

En totalinstallation af Katja Bjørn på Randers Kunstmuseum

Katja Bjørn indtager museets sale med en totalinstallation, hvor store dynamiske videoprojektioner og fritstående videoskulpturer tilbyder publikum en interaktiv sanseoplevelse. Indholdsmæssigt og formelt er udstillingen en autofiktiv undersøgelse af tid og tidens gang. Inspireret af nutidens autofiktive strømninger arbejder udstillingen med individets forhold til sin egen tid og de større tidshorisonter, vi alle er en del af. Konkret tager udstillingen afsæt i Katja Bjørns egen historie og familie, datteren, moren, mormoren og oldemoren. Men udstillingen udforsker i høj grad også tidens abstrakte symboler (i form af tidslinjer, cirkler, spiraler og løkker) og dens centrale kropslige markører (moderskabets, barndommens, ungdommens og alderdommens kroppe). I udstillingen danner spændingen mellem tidens kosmologi og matematik og dens manifestation i naturens rytmer (hjerteslaget, fodtrinnet, vandringen, graviditeten, høsten) den centrale ramme for en refleksion over tiden som en horisont for vores eksistens, men også en sitren i hver enkelt liv og legeme. Udstillingen er Katja Bjørns største og mest omfangsrige soloudstilling til dato. Udstillingen ledsages af en publikation med bidrag af Jacob Wamberg, Camilla Paldam, Bodil Marie Stavning Thomsen.

August – oktober 2023

RANDERS DADA
– Dalsgaard, Neble og Martin

– en udstilling om avantgardekunsten og -kunstmiljøet i Randers 1958-1980

Det ville være en overdrivelse at postulere, at en særlig version af den internationale neo-dadaismens værkforståelse og kunstpraksis tog sin begyndelse i et kolonihavehus i haveforeningen Alfa i den vestlige del af Randers under sommeren 1959. Det ville i øvrigt være en endnu større overdrivelse at tilføje, at dele af vores egen samtids objektkunst må ses som et resultat af de selvsamme anstrengelser. Men der er noget om snakken og snakken har kørt længe: ”Enten er SVEN DALSGAARD fuld af løgn, eller også var der helvedes gang i den i Randers i 1960’erne”. Ordene tilhører forfatteren Peter Laugesen fra hans tekst til kataloget ”Ja til Sven Dalsgaard” i 1993. Citatet danner afsæt for udstillings- og forskningsprojektet ”Randers dada”: en undersøgelse af kunstscenen i Randers fra 1958 til 1980 og en diskussion om forholdet mellem centrum og periferi i kunsthistorieskrivningen.  

4. november 2023 – 18. februar 2024

VIERA COLLARO – Spaciousness

Randers Kunstmuseum planlægger i efteråret 2023 en stor soloudstilling med den dansk-amerikanske
kunstner Viera Collaro (f. 1946), som gennem årtier, siden afgangen fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1975, har været en pioner på den danske kunstscene, særligt indenfor et kunstnerisk eksperimenterende felt, hvor lys, farver og kroppen i rummet er omdrejningspunktet. I anledning af at Viera Collaro i 2021 blev 75 år tog Randers Kunstmuseum og AroS Aarhus Kunstmuseum fælles initiativ til en markering af Collaros betydning for sit felt. Først på ARoS med udstillingen LEVITATION. COMPASSION. TRANSCENDENCE, der viser tre store installationer af Viera Collaro, og nu med en stor retrospektiv udstilling, Spaciousness, der vises på Randers Kunstmuseum til efteråret 2023.

Marts – juli 2024

JULIE NORD – metamorfoser (arbejdstitel)

Julie Nord udstiller nye og nyere værker og går gennem tre tematiske snit i dialog med museets surreelle samling og værker af Sven Dalsgaard, Rita Kernn-Larsen, Vilhelm Bjerke-Petersen, Wilhelm Freddie, Egill Jacobsen og Sonja Ferlov Mancoba. Tematisk arbejdes der indledningsvist med overskrifter som metamorfoser af kroppen, det menneskelige, kønnet, fantasien og magien, videnskaben og kunsten. 

Randers Kunstmuseum tager forbehold for ændringer i tidsplanen

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der er masser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og unge møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.