Pressemateriale til den aktuelle særudstilling

SVEN DALSGAARD – EFTERSKRIFT

OM NATTEN HVOR JEG SÅ BLIVER BANGE OG ALENE HVOR ER LIVET AT LEVE SÅ KÆRT OG BEDRØVELIGT AT MISTE NOK ER DET TÅGEDE REGNFULDE

Sven Dalsgaard, 1997

22. januar 1999 dør Sven Dalsgaard i Randers, 84 år gammel. Et livsværk afsluttes, men allerede i 1970 har Sven Dalsgaard erklæret sig selv for kunstnerisk død, da han udstiller sit eget gravmæle på Charlottenborg. Den makabre manifestation betyder dog ingenlunde, at han ophører med at lave kunst. Den krise, som gravmælet markerer, bliver startskuddet for en ny eksperimenterende fase i kunstnerens liv.

På udstillingen EFTERSKRIFT sættes der fokus på den mindst kendte del af Dalsgaards livsværk, senværket fra 1970 og frem til hans død. Udstillingen præsenterer en stor del af Dalsgaards værker der ikke tidligere har været vist. I perioden begynder Dalsgaard at memorere over sit liv og sin kunst gennem flere serier af værker, men han slås også i stigende grad med kroppens forfald og et svigtende helbred. Undervejs udtrykkes de nye erfaringer og erkendelser hudløst ærligt i værker og dagbøger. I kraft af materialet får vi et sjældent hudløst indblik i Dalsgaards eksperimenter, der næsten antager videnskabelig karakter, som en form for kortlægning over den menneskelige forgængelighed – tidens gang, liv og død – der på en gang er subjektiv og dybt almenmenneskelig.

I 2020 fik Randers Kunstmuseum mulighed for at inddrage en række sene dagbøger, unika bogværker og andet arkivmateriale i museets samling gennem donation fra Søren og Karin Fischer i 2020. Det har stor betydning for museets kontinuerlige arbejde med Sven Dalsgaards værk, at dette materiale nu kan præsenteres i forbindelse med den kommende særudstilling. Materialet vil foruden at være forlæg for udstillingen, også danne rammen for en publikation der udgives i løbet af udstillingsperioden.

”Det har været en helt særlig proces at arbejde med materialet, der er et helt unikt indblik i en af dansk kunsthistories vigtigste skikkelser fra det 21. århundrede. Dalsgaard bruger sit eget liv som grundlag for den kunstneriske proces i en sådan grad, at grænsen mellem det intime og det abstrakte, mellem mennesket og kunstneren Sven Dalsgaard forsvinder. Arkivets tekster og værker er umiddelbare og almenmenneskelige i deres rørende enkelthed.”

Lise Jeppesen, direktør Randers Kunstmuseum

EFTERSKRIFT kan opleves på Randers Kunstmuseum i perioden 14.8 – 14.11. 2021 og præsenteres sideløbende med teaterforestillingen Sven fra Randers på Randers Teater.

ANDERS BONNESEN – WATCH YOUR LANGUAGE

I forbindelse med ord- og billedhugger Randers Bonnesens længe ventede udstilling på Anders Kunstmuseum, hvor han endnu engang twister sprog og virkelighed, ønsker kunstnerens venne- forening (medlemskab giver fri adgang til egne associationer) at sige hjertelig tak for opmuntringen: Anders Kommune, Turistforeningen for Anders & Omegn, Anders Amtsavis, Anders Regnskov, Anders Handsker, Anders Reb, Anders FC, Arena Anders, Anders Storcenter […]

Gitte Broeng

Maleri, flade, sprog og tegn er omdrejningspunktet, når billedkunstner Anders Bonnesen (f. 1976) indtager Randers Kunstmuseum. Bonnesen har lavet en række nye værker baseret på piktogrammer og andre simple visuelle symboler. Det er et område, som har beskæftiget ham i mange år, men interessen er her kulmineret i et stort antal malerier, skulpturer, skilte og gulvtæpper. Med udstillingen udforsker Bonnesen forholdet mellem sprog og billeder og går i dialog med museets faste samling og værker af bl.a. Poul Pedersen, Sven Dalsgaard og Albert Mertz. Denne del præsenteres som en udstilling i udstillingen, og er kurateret af kunsthistoriker Magnus Thorø Clausen.

Udstillingen ledsages af et rigt formidlingsmateriale, skrevet af ti forfattere og kunstnere, heriblandt Gitte Broeng, inviteret af Anders Bonnesen til at skrive formidlingstekster uden at kende til de udstillede værker, og derfor også uden at være forpligtede af disse, eller på at sige sandheden el.lign. Med humor og spidsfindighed sættes fokus på vores fælles billedsprog og forståelsen af, at billeder er en slags sprog og sproget en form for billeder. De øvrige bidrag, der indgår i udstillingen, er skrevet af Peter Adolphsen, Lise Harlev, Jens Kæmpe, Kamilla Löfström, Rasmus Halling Nielsen, Sidsel Falsig Pedersen, Cia Rinne, Asger Schnack og Morten Søndergaard.

Udstillingen WATCH YOUR LANGUAGE kan opleves på Randers Kunstmuseum i perioden 12.6 – 26.9. 2021.

PRESSEKONTAKT
Cecilie Marie Dalhoff
Cand.mag., museumsinspektør

M cmd@randerskunstmuseum.dk
D +45 30 34 10 92

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der er masser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og unge møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.