Kvindelige forbilleder – stærke kvinder i Randers krydret med musik

Onsdag 28. oktober kl. 17.00 – 21.00 i Kulturhuset. Spil Dansk Ugen i Randers præsenterer et unikt arrangement med fokus på nogle af byens kvindelige forbilleder og koncert ved Laura Illeborg.

Kom til koncertforedrag med Laura Illeborg – og få oplæg om tre fantastiske kvinder med særlig tilknytning til Randers med dig undervejs! Arrangementet starter nemlig med en vandring rundt i Randers Kunstmuseums samling, hvor du får introduktioner til billedhuggeren Helen Schou (1905-2006), kvindesagsforkæmperen Pauline Frederikke Worm (1825–1883) og forfatteren og aktivist Karin Michaëlis (1872-1950) i timerne op til koncerten.Tre kvinder, der på hver deres måde har sat stærke spor i Randers. En let aftenanretning fra Kulturhusets cafe er inkluderet i billetprisen.

Laura Illeborg har igennem efterhånden tre årtier insisteret på at skrive og udgive sine egne sange. Hun har holdt fast i sin egen helt personlige stil og hun er en af vores væsentligste, nulevende sangskrivere. Ikke mindre end ti albums er det efterhånden blevet til, godt halvdelen i eget navn, og sangene tager altid et nært udgangspunkt, som bredes ud og løftes op. Det være et strejf, en blomst eller en solnedgang, som væves ind i Lauras egne erfaringer og observationer som ung pige, mor eller nu moden kvinde. Laura tager aldrig den store megafon frem, men rammer sine lyttere blidt og skarpt med poesi og eftertanke

Pauline Frederikke Worm var datter af sognepræsten Peter Worm og Louise Theodora Petrine Hjort. Tidlig var hun blevet grebet af tanken om kvindernes ligestilling og kæmpede for den indtil det sidste. Pauline Worm var i 1865 den første danske kvinde, der holdt et offentligt foredrag, og udgav senere flere småskrifter, samt talrige artikler og digte i blade og tidsskrifter som varm talsmand for modersmålet, fædrelandet og dets forsvar.

Karin Michaëlis solgte millioner af bøger i sin samtid og var en verdensdame og velgører i stort format. Hun holdt foredrag for tusinder af mennesker i mange lande, forsvarede de svage, lavede sin egen flygtningelejr og gik personligt op imod Hitler, hvilket kostede hende dyrt. Alligevel har hun været stort set glemt i nutiden, og det skal der laves om på.

Helen Schou var hverken født eller bosat i Randers, men satte som billedhugger et markant aftryk i Randers med skulpturen Den Jyske Hingst (1969). Som en af få danske kvindelige kunstnere bevægede Schou sig med dette monument og rytterstatuen af Christian den X i Århus ind på et traditionsbundet og mandsdomineret kunstnerisk felt, hvad der vakte stor debat i samtiden.

De tre kvinder præsenteres af arkivar Tina Knudsen Jensen, Museum Østjylland, cand.mag. Inger Kaad, Randers Bibliotek og museumsdirektør Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum. Imellem fortællingerne serveres en let aftenanretning med et glas vin i Kulturcaféen. Afslutningsvis er der koncert i Kulturhusets Store Sal med sangerinden og sangskriveren Laura Illeborg.

Arrangementet er et samarbejde mellem SPIL DANSK, Randers Kommune, Randers Bibliotek, Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum

Pris pr. person er 125 kr., der inkluderer en let anretning og et glas vin.

Billetter købes via Randers Bibliotek.

Du er måske også interesseret i