Kommende særudstilling

Kenneth Rasmussen

fra 25. juni - 4. september 2022

Kenneth Rasmussen

Fra den 25. juni til den 4. september  2022 viser Randers Kunstmuseum en stor soloudstilling med Kenneth Rasmussen (f. 1971). Udstillingen præsenterer skulpturer i strik, keramik og linoleumssnit fra 2000 til 2022.

Bløde skulpturer med et politisk budskab

Kenneth Rasmussens strikværker er monumentale og har egentlig karakter af installationskunst. De er fortrinsvis strikket af brugte plasticposer, fra Netto, Føtex og hundredevis af andre steder, indsamlet af kunstneren selv eller leveret til hans værksted af andre. Her er de blevet klippet ud og forvandlet til garnnøgler og derefter strikket til lange skulpturelle former.

Rasmussens værker kan ses i relation til en fremherskende tendens indenfor international samtidskunst, hvor strik som teknik og tekstiler af forskellig art anvendes som materiale af en lang række toneangivende kunstnere. Tekstiler og andre ’bløde’ materialer og strik har indbygget en tæt forbindelse til det kropslige og det sensoriske på en anden måde end ’kolde’ materialer som sten og stål. Som sådan optræder Rasmussens værker som en form for amorfe kropsskulpturer eller organiske vækster, hvor materialet næsten synes levende og frit groende som vegeterende liv i sig selv. De fremstiller andre konventioner om kroppen end den klassiske idealfremstilling og synes tæt forbundne med de transformationsprocesser man kan iagttage hos surrealisterne. De bløde skulpturer kan også aflæses samfundskritisk, de har en indbygget skarpt politisk pointe om bæredygtighed og forbrug. I Rasmussens bearbejdning forvandles skrald til kunst. 

Ordbilleder

De mange linoleumssnit varierer i format, det største er 2 x 13 meter og tog 6 måneder at skære. De har karakter af ordbilleder, en blanding af poesi og visuelt udtryk.  Rasmussen inddrager tegn og symboler fra den eksplosion af visuelt-verbalt stof vi alle konfronteres med i informationssamfundet; aviser, blade, computerskærme og fjernsyn, en kakofoni af billedtegn, tekstlige referencer fra virkeligheden og selvproducerede ord og begreber, der forholder sig til alt fra hverdagens liv til samfundskritiske og politiske udsagn. Det er et overbevisende og tankevækkende kunstnerisk projekt og værkerne er både sanseligt overvældende, konceptuelt sammenhængende og æstetisk interessante.

Om Kenneth Rasmussen

Kenneth Rasmussen har udstillet verden over med sine værker; i Ungarn (2001), Irland (2003), Tyskland (2003, 2011, 2019, 2020), Skotland (2005), Finland (2006, 2008, 2016, 2017, 2020), Japan (2007, 2013, 2014, 2015), New York (2009, 2010, 2011) Australien (2009), Rusland (2011), Sverige (2012), Frankrig (2018), Norge (2017), Sverige (2019). Han har dog aldrig haft en udstilling på et dansk kunstmuseum, heller ikke i hjembyen Randers, hvor han har boet siden 1999.

Baggrunden er, at Kenneth Rasmussen kategoriseres som ’outsiderkunstner’ og derfor ikke inkluderes i de ’normale’ professionelle kunstinstitutioners præsentationer. Nu markerer Randers Kunstmuseum Kenneth Rasmussens 50-års fødselsdag med en soloudstilling. Her kan værkerne vurderes i forhold til det lange kunsthistoriske perspektiv samlingen udgør og måske endog berige den kunstneriske ’kanon’ med en ny form for flerstemmighed.

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der er masser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og unge møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.