Can Artificial Intelligence generate Empathy?

Udstilling i skulpturgangen på Randers Kunstmuseum med den fransk-danske avantgardekunstner Thierry Geoffroy aka Colonel (f. 1961)

Vises indtil 23. oktober 2022

I forbindelse med temaudstillingen Kunst og Politik har den fransk-danske avantgardekunstner Thierry Geoffroy aka Colonel (f. 1961) skabt et helt nyt kunstprojekt, Can Artificial Intelligence generate Empathy? Kan kunstig intelligens skabe empati? Her anvender han kunstig intelligens til at skabe opmærksomhed om flygtningeproblematikker. Colonel har bedt en digital tjeneste skabe billeder ud fra sætningen:  ”Desperate flygtninge i havet tigger om hjælp”. Tjenesten har herefter omdannet ordene til billeder med brug af ’maskinlæring’, det, der i folkemunde bare kaldes kunstig intelligens. Herefter har han valgt hvilke stilarter, billederne skal produceres i. Det er der kommet en lang række collager ud af. De færdige værker vises på museet i skulpturgangen. Flere af dem er så overbevisende, at man ikke kan se forskel på de computergenererede billeder og så dem, mennesker tegner, maler og fotograferer. Men kan billeder skabt af kunstig intelligens være så gribende at de kan skabe empati?

Thierry Geoffroys skriver: ”Udstillingen sætter spørgsmålstegn, ikke blot ved kunstproduktionen, men også ved kunstens evne til at vække følelser, til at berøre vores menneskelighed, til at skabe empati. Står vi bare passivt og ser på eller røres vi af billederne? Samtidig sætter udstillingen spørgsmålstegn ved maleriet, kunsthistorien og den kommende flodbølge af kunst skabt gennem kunstig intelligens.”

Om kunstneren

Den fransk/danske konceptkunstner Colonel (FR/DK, 1961), alias Thierry Geoffroy, arbejder med kunstens kritiske potentialer ved bl.a. at udvikle nye formater for kunst og debat. Blandt formaterne er projekter som Emergency Art, Swapping Camp, Critical Runs etc. Han agerer ofte som en form for social iscenesætter, hvor han via guerillaagtige indgreb, eller ”invasioner”, inddrager omgivelserne og et mere eller mindre frivilligt publikum. Han har udstillet på museer som MOMA/PS1, ZKM Museum Karlsruhe, Moderna Museet i Stockholm, Museum Villa Stuck i München, Sprengel Museum i Hannover, Kunsthalle Mannheim og i forbindelse med biennaler i Venedig, Liverpool etc.

Ser mere information på

https://en.wikipedia.org/wiki/Thierry_Geoffroy

Du er måske også interesseret i