
fokusudstilling
XRANDERS: Entaglement - Ida Kvetny
fra 28. november 2024 til 16. marts 2025
XRANDERS: Entaglement - Ida Kvetny
Billedkunstner Ida Kvetny har skabt kunstprojektet XRanders: Entanglement til Kulturhuset i Randers. Projektet vækker historiske kvinder og kvindehistorier fra byen til live gennem augmented reality (AR) og kunstig intelligens (AI). Værkerne er blevet til på baggrund af randrusianeres bud på hvilke kvinder fra byen, der burde have en plads i kunsten i det offentlige rum.
I samspil med de nye teknologier har Kvetny bearbejdet og fortolket arkivmateriale og historiske kilder og skabt et fiktivt univers, hvor kvindehistorier og tider vikles op og spindes sammen på ny. Projektet udfolder sig dels som fem AR-skulpturer, med titlen ARanders, som publikum selv skal aktivere på en telefonskærm via QR-koder og dels som et videoværk, AIRanders, der vises på Randers Kunstmuseum.
I værkerne møder man skolegrundlægger Charlotte la Cour (1839-1925), som står på elevtegninger fra 1920’erne. Hendes jakke er prydet med et citat, der er blevet oversat til nutidens slang gennem AI.
Syerskerne fra Randers Handskefabrik forbinder industriens håndværk med kunstens verden, inspireret af en historisk plakat. Trapezartist La Norma (f. 1926) optræder på tværs af aldre med en digital tvilling, der symboliserer kunstens evige transformation.
Kajakroer Karen Hoff (1921-2000) og fotograf Nielsine Zehngraf (1848-1932) deler en fortælling; Hoffs OL-guldsejr fra 1948 væves sammen med et ikonisk fotografi af kvindelige kajakroere fra 1900. Fotografen fremstilles i et drømmende blåt glasmateriale, der spejler hendes usynlighed som motiv og nærvær som kunstner.
Kvinderne på Randers Reb fremstilles som nutidens norner, der spinder digitale og historiske skæbnetråde. Med udgangspunkt i begrebet quantum entanglement henviser trådene idéen om at historier kan eksistere og påvirke hinanden på tværs af tid og rum.
I den AI-genererede film mødes kvinderne i en digital verden, hvor lydsiden, som også er komponeret og skrevet med AI, bygger på den traditionelle anvendelse af sang og musik til at overlevere historier og skabe fællesskab. Værkerne genfortæller ikke kvindernes historier, men genopfinder dem i en flerdimensionel og tidløs form.
Videoværket AIRanders kan opleves på Randers Kunstmuseum indtil den 15. marts 2025 og de digitale skulpturer kan scannes via skilte med QR-koder, som kan findes på Kulturhusets tre etager året ud.
Gå på opdagelse i Kulturhusets og find alle fem QR-koder, som er fordelt i trappeopgangen og institutionerne, for at opleve AR-skulpturerne. Del dine billeder og videoer på Instagram med tagget @ar.anders og vær med til at give værkerne liv.
Projektet er gennemført i et samarbejde med Randers Bibliotek og Museum Østjylland som del af projektet ’Fremtidens bæredygtige kulturhus’ finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen.