Viera Collaro: Climbing, 1997 og Gold, 2017

Randers Kunstmuseum viste i foråret 2024 den velbesøgte soloudstilling SPACIOUSNESS med den dansk-amerikanske kunstner Viera Collaro (f. 1946). Udstillingen præsenterede en bred vifte af hendes tidligere værker samt nye lysinstallationer skabt specifikt til udstillingen. I byrummet omkring museet gjorde lys og træer med bandager i værket Nurture Nature, 2023 opmærksom på naturens behov for vores opmærksomhed, og på facaden lyste værket LOVE, NOT HATE, NOT FEAR op med sit vigtige budskab til verden. Fælles for disse værker var deres fokus på lysets betydning og rumlige og sanselige kvaliteter. Mange havde store oplevelser i udstillingen, som fik stor ros både fra publikum og anmeldere.
Viera Collaro er kunstneren bag det monumentale lysværk Ringen fra 1997, som pryder indgangen til Kulturhuset i Randers og ejes af Randers Kommune. Dette værk har i mere end 25 år været et ikon for den kulturelle mangfoldighed, som bygningen omfavner. På trods af Collaros betydelige bidrag til byens offentlige kunst, havde Randers Kunstmuseum ikke værker af Collaro i sin samling. Derfor er det en stor glæde, at vi med generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet har kunnet erhverve hendes maleri Gold, 2017 og den smukke, skulpturelle lysinstallation Climbing, 1997. Disse værker giver os nu mulighed for at præsentere Collaros både maleriske virke og lyskunst for vores besøgende.

Gold og Climbing
Maleriet Gold vil med sin gyldne, næsten monokrome flade kunne indgå i en stærk dialog med museets øvrige abstrakte værker. Værkets overflade åbner sig, når man betragter den. Ligesom en havoverflade gemmer maleriet både på dybde og overflade. Penselstrøgene skaber en ubrudt vertikal bevægelse fra lærredets bund til den øverste kant. De hvide linjer, som afbryder guldoverfladen, kan opleves som lysåbninger – eller sprækker til nye kunstneriske dimensioner. Climbing, et karakteristisk lysværk, perspektiverer den minimalistiske tradition og markerer Collaros pionerrolle i lyskunsten. I stigen med det intense neonpink lys er formen reduceret til det essentielle, og lyset skaber en rumlig dynamik. Stigen kan ses som et symbol på forbindelse mellem det jordiske og det himmelske, en idé der både har rødder i religiøs kunst og modernistisk abstraktion. Dette værk spejler sig også i museets øvrige samling, som f.eks. Per Nebles Stige fra 1970. Med disse erhvervelser trækker Viera Collaro både i museet og i Randers’ offentlige rum fine tråde til den danske abstraktionshistorie og får samtidig en varig tilknytning til Randers Kunstmuseum
Interessant samlingsudvidelse

Viera Collaros virke er både samlingsmæssigt og udstillingshistorisk relevant for Randers Kunstmuseum. Hendes værker knytter sig til den konkrete og minimalistiske kunsttradition, som er rigt repræsenteret i vores samling. Museet har en lang tradition for at udstille, formidle og forske i abstrakt-konkret kunst med kunstnere som Ib Geertsen, Gunnar Aagaard Andersen, Paul Gadegaard, Robert Jacobsen og Richard Mortensen. I 1996 præsenterede vi en stor udstilling med Viera Collaro og Merete Barker, “Energiens Spor”. Mens Barker er repræsenteret i vores samling, har Collaros fravær været mærkbart. Den vægtige erhvervelse af Collaros værker fortsætter vores fokus på kunstnere, der arbejder med farve, form og balance i et abstrakt formsprog.

Viera Collaro
Climbing, 1996
Poleret aluminium og pink neon
50 x 285 cm

Viera Collaro
Gold, 2021
Akryl på lærred
190 x 190 cm
Udstillingsvue fra Randers Kunstmuseum
Foto: Mark Dyer

Dansk kunst 1800-2021

Oplev mesterværker fra den danske kunsthistorie fra år 1800 til i dag. Se dem digitalt og oplev dem fysisk på museet!