In the Shadow of Khaos, 2021. Olie og akryl på lærred, 250 x 150 c

Mie Mørkeberg: In the Shadow of Khaos, 2021

Randers Kunstmuseum har i maj 2021 erhvervet de to malerier In the Shadow of Khaos, 2020 og Pear Tree, 2021 af Mie Mørkeberg med støtte fra 15. Juni Fonden.

Mie Mørkeberg (f. 1980) blev uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi i 2006 og allerede året efter var hun del af udstillingen Fora – Fortællinger fra det uvisse på Randers Kunstmuseum sammen med kunstnere som Kathrine Ærtebjerg og Lærke Lauta m.fl. Dengang var hovedtemaet kontrasten mellem fantasi og drøm med udgangspunkt i parallelverdener, virkelighedsforskydninger og eventyrlige universer, hvor mennesker er dyr, og dyr mennesker. Disse temaer går igen i Mie Mørkebergs seneste produktion, herunder også de to nyerhvervede værker til museets samling.

I den seneste produktion udfordrer Mie Mørkeberg opdelingen af verden i kategorier som menneske, teknologi og natur. Hun udforsker, hvordan verdens orden opløses og grænser flyder ud, i takt med at nye teknologier udbredes og klimaforandringernes konsekvenser bliver stadigt tydeligere. Disse temaer har Mørkeberg netop udfoldet i sin første museale soloudstilling Kryptomania på Trapholt i Kolding, hvor ét af de to nyerhvervede værker har indgået. Søhesten som er afbildet i det 2,5 meter høje maleri In the Shadow of Khaos tager sig næsten ud som et fossil – et ældgammelt aftryk af livets fjerneste fortid, men samtidigt får den et foruroligende mekanisk udtryk i kraft af det totalt overdimensionerede størrelsesforhold og den spøgelsesagtige farveholdning.

Styrkelse af museets samling af yngre billedkunstnere 

Erhvervelsen af de to værker er gjort mulig takket være 15. juni Fondens store indsats for at styrke det danske kunstliv i en særlig tid. Kulturlivet er endelig på den anden side af to omfattende nedlukningsperioder, og netop i lyset af den seneste lange vinter-nedlukning har 15. Juni Fonden valgt igen at gøre en særlig indsats for yngre billedkunstnere – fra 25 til 45 år – og kunstmuseerne. Fonden har på den baggrund uddelt op til 150.000 kr. til en række af danske kunstmuseer, der dækker feltet dansk samtidskunst. I alt uddeltes 1,9 mio.

Mie Mørkeberg: In The Shadow of Khaos, 2020. Olie og akryl på lærred, 250 x 250 cm.

In the Shadow of Khaos, 2021. Olie og akryl på lærred, 250 x 150 c

Dansk kunst 1800-2021

Oplev mesterværker fra den danske kunsthistorie fra år 1800 til i dag. Se dem digitalt og oplev dem fysisk på museet!