Kontroversielt historiemaleri

– Af Claus Carstensen

Et monumentalt maleri af kunstneren Claus Carstensen (f. 1957) er blevet doneret til Randers Kunstmuseum af SFT-Fonden. Maleriet Uden titel (2007) er et moderne historiemaleri og sætter fokus på en af Danmarks største udenrigspolitiske kriser siden 2. Verdenskrig; De voldsomme demonstrationer der fulgte i kølvandet på Muhammed-tegningerne i 2006-2007.

Claus Carstensens værk er en malerisk fortolkning af de pressefoto, der gik verden rundt i kølvandet på optøjerne. Det måler 299 x 240 cm og viser scener fra angreb på de danske ambassader og de symbolske afbrændinger af Dannebrog. Maleriet reflekterer det kaos og den vildskab, som krisen udløste. Både i Danmark og i mange andre lande affødte Muhammedsagen en ophedet debat om bl.a. ytringsfrihed, en debat som fortsat har gyldighed i dag. 

Randers Kunstmuseum har en meget fin samling af dansk kunst fra 1800 til i dag, herunder en række hovedværker i dansk kunst der på forskellig vis afspejler Danmarks historie og den aktuelle samfundsdebat. Fra L.A. Rings (1854-1934) udæskende arbejderskildringer der skabte debat i 1880’erne til den randrusianske kunstner Sven Dalsgaards (1914-1999) mange værker med afsæt i netop Dannebrog. Det er en stor glæde for museet at kunne dokumentere et vigtigt kapitel i Danmarkshistorien med en så markant erhvervelse. I 2020 blev maleriet Uden titel vist som del af udstillingen FLAG på museet. En udstilling der fik positive anmeldelser og bl.a. blev debatteret i DR2 Deadline.

Carstensen er en af de mest betydningsfulde skikkelser i det 20. århundredes danske kunsthistorie, både i kraft af de værker han selv har produceret, men også som professor på Det Kgl. Danske Kunstakademi i en årrække. Han er kendt for konstant at søge dialog med omverdenen, bl.a. ved at anvende indtryk og billeder fra medierne og fortolke dem kunstnerisk. Randers Kunstmuseum har fulgt Carstensen, siden han i 1980’erne var en del af gruppen, De Unge Vilde, og har i dag en større samling af hans værker. Vi glæder os til at vise det nye værk for publikum.


Claus Carstensen: Uden titel, 2007.
Akryl på lærred, 299 x 240 cm. Donation fra SFT-Fonden.
Randers Kunstmuseum

Dansk kunst 1800-2021

Oplev mesterværker fra den danske kunsthistorie fra år 1800 til i dag. Se dem digitalt og oplev dem fysisk på museet!