L.A. Ring (1854-1934)
Herman Kähler i sit værksted, 1890
Olie på lærred, 48,5 x 59 cm.

Den harmoniske arbejderskildring af kunstnerens senere svigerfar Herman A. Kähler på arbejde ved drejeskiven i sit keramiske værksted blev færdiggjort den 29. juni 1890. Maleriet fortæller historien om Kähler-dynastiet og om den kunstnerkeramik, der året forinden havde sikret værkstedet international berømmelse på verdensudstillingen i Paris.

Ring og familien Kähler
Ring havde stiftet bekendtskab med familien Kähler i 1885 gennem vennen H. A. Brendekilde. Frem til Rings giftermål med Sigrid Kähler i 1896 arbejdede han i værkstedet i perioder, bl.a. altså i juni 1890 hvor han skabte dette maleri. Billedet adskiller sig fra de fleste af Rings værker ved en streng geometrisk opbygning, hvor lodrette og vandrette linjer skaber og afgrænser det rum, som krukkernes og figurens mere organiske former er indpasset i. Denne kompositionsform var muligvis inspireret af et besøg i Nederlandene og af kunstneren Vermeer van Delfts arbejder. Farveholdningen i billedet er behersket og tonal med vægt på valørerne frem for klare lokalfarver, det er det fugtige lers farver der udgør grundtonen i billedet. Man kan som i flere af Rings arbejderskildringer bemærke at figuren har taget farve efter sit håndværk, lerets farve går igen i Kählers beklædning. Han er ét med sin metier.

Kähler og kunstnerkeramikken
Krukkerne i maleriet vidner om flere kunstneres gang i på Kählers Værk. I højre side af billedet på bordet foran Kähler ses en karakteristisk keramisk krukke af kunstneren Thorvald Bindesbøll og i billedets venstre side ses en glaseret krukke med et havfruemotiv der kan identificeres som et værk af vennen H. A. Brendekilde. Krukken kan opleves i samme sal som maleriet. Også Ring forsøgte sig med keramikken. Bagerst til venstre ses Rings egen uglaserede vase med vredet hals. Der er ingen tvivl om motivet er iscenesat. De færreste keramikere ville arbejde ved drejeskiven omgivet af halv- eller hel færdige produkter. Herman A. Kähler skildres i ’centrum’ for sin kunstnerkeramik.  

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der ermasser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og voksne møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.