Vilhelm Hammershøi (1864-1916)
Interiør med ung kvinde set fra ryggen (1904)
Olie på lærred, 60,5 x 50,5 cm.

Vilhelm Hammershøi (1864-1916) er en af de absolut mest betydelige danske kunstnere fra tiden omkring år 1900. I de seneste årtier har en række udstillinger i udlandet cementeret hans position på lige fod med andre af tidens store kunstnere. Hvad de fleste kender Hammershøi for er hans interiørbilleder og han er blevet omtalt som ’de stille stuers maler’. Randers Kunstmuseums berømte maleri Interiør med ung kvinde set fra ryggen er et af kunstnerens hovedværker.

Motivet er hentet fra Hammershøis hjem, Strandgade 30 i København, hvor han og hustruen Ida boede i 11 år fra 1899 til 1909. Modellen til kvinden er Ida Hammershøi. Vanen tro er hun skildret rygvendt i et enkelt interiør domineret af vertikale og horisontale linjer. Kun de organiske former i kvindens krop og den hvide og blå porcelænsterrin på skabet skiller sig kompositionelt ud. Farverne er hentet i gråtoneskalaen kun iblandet strejf af blåt, gult og brunt. Sollyset, der stammer fra et vindue udenfor billedrammen spiller en central rolle. Det oplyser kvindens nakke og danner et lysspil på stuens vægge. Lyset bryder med mørket og afslører de støvpartikler som ellers er skjult i skyggerne.

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der ermasser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og voksne møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.