Anders Brinch (f. 1971)
UFO Sunset, 2007
Akryl på lærred, 300 x 450 cm.

Anders Brinchs (f. 1971) uheldsvangre monumentale maleri UFO Sunset leder tankerne i retning af apokalyptiske science-fiction film. Brinch skildrer et aftenlandskab: Den nedadgående sol sender sit sidste glødende aftenlys ud over et øde kystlandskab. Lyset spreder sig i et farvespil varierende fra det stærkt gyldne til en næsten uvirkelig orangerød himmel. Om lidt vil solen helt forsvinde, gløden vil langsomt blive kvalt og mørket sænke sig. Billedets komposition er enkel – det øde kystlandskab domineres af horisontlinien, som brydes af forgrundens frodige vegetation, der som tentakler rejser sig vertikalt mod himmelhvælvet.

Klodernes kamp
Billedets ro brydes af en sværm af lysviolette flyvende tallerkener, der i lav højde flyver ind mod kysten. I maleriet kommer de fra det punkt på himmelen, hvor solen om lidt er forsvundet. Det er som om landskabet i UFO Sunset ikke blot fortæller om dagens afslutning, men varsler om den yderste dags komme, en mareridtsagtig vision af dommedag, der bringer H.G. Wells Klodernes Kamp (1898) i tankerne.

Vi bliver vidne til fremmede magters invasion af jorden. Samtidig synes billedets sol tvetydig – er det solen vi ser, eller en energiudladning af så fantastiske proportioner at tanken om et atomragnarok bliver nærværende. 

Kunsthistorien
Solopgangs- og solnedgangsmotiver har en lang tradition indenfor litteraturen og kunsthistorien, og Anders Brinchs farvekraftige billede trækker på inspiration fra flere. Særligt karakteristisk for Brinch er dog måden, hvorpå han kombinerer ekspressiv stil, figurative elementer og genkendelige motiver fra populærkulturen på en måde, som pirrer fantasien og bryder med traditionerne. 

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der ermasser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og voksne møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.