Jens Juel (1745-1802)
Portræt af Madam Wuldem, ca. 1797
Olie på lærred, 109,5 x 91,5 cm

Bag Jens Juels (1745-1802) gådefulde portræt af en ung kvinde med løst hår og hvid kjole gemmer sig en kærlighedshistorie. Den unge pige på billedet døde få år efter sit bryllup, og selvom man kunne tro, at billedet er malet før ægteskabet, er det ikke tilfældet. Her er tale om et foreviget portræt, bestilt af ægtemand Jens Wuldem, som et minde om sin unge hustru Anna Dorthea Wuldem.

Jens Juels portrætter
Jens Juel skildrer det højere borgerskab og bliver senere kendt maler for hoffet. Mange af Juels værker er bestillingsportrætter såkaldt borgerlige visitportrætter. Gennem tiden har særligt de portrætteredes hænder været en udfordring for Juel, hvorfor kvinderne ofte vises med sytøj, en bog eller en vifte i hånden for at fjerne opmærksomheden fra den lidt akavede placering. Senere bliver hænderne dog et vigtigt element i portrætmaleriet, netop fordi de pyntegenstande, der holdes i hænderne, fortæller om elegance, rigdom og lediggang.

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der ermasser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og voksne møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.