Særudstilling

Kenneth Rasmussen

fra 25. juni - forlænget til 23. oktober 2022

Kenneth Rasmussen

Udstillingen præsenterer skulpturer i strik, linoleumssnit og keramik fra 2000 til 2022 af Kenneth Rasmussen (f. 1971)  

Bløde skulpturer med et politisk budskab

Strikværkerne er monumentale og har karakter af installationskunst. De er fortrinsvis strikket af plastikposer fra Netto, Føtex, Normal og hundredvis af andre steder, indsamlet af kunstneren selv eller leveret til hans værksted af andre. Her er de blevet klippet ud og forvandlet til garnnøgler og derefter strikket til meget lange skulpturelle former. Rasmussens værker kan ses i relation til en fremherskende tendens indenfor international samtidskunst, hvor strik som teknik og tekstiler af forskellig art anvendes som materiale. Hvor klassiske materialer som sten og metal kan virke ’kolde’ og ’hårde’, har tekstiler og strik en anden ’blødhed’ og intimitet over sig. I kraft af vores fælles taktile erindringer, er de forbundne med det sensoriske, det sanselige og det kropslige. Rasmussens værker fremtræder som en form for amorfe kropsskulpturer eller (u)organiske vækster, hvor materialet er levende og frit groende som vegeterende liv. De fremstiller andre konventioner om kroppen end den klassiske idealfremstilling og synes tæt forbundne med de transformationsprocesser, man kan iagttage hos surrealisterne. De bløde skulpturer kan også aflæses samfundskritisk, de har en indbygget skarpt politisk pointe om bæredygtighed og forbrug. I Rasmussens bearbejdning forvandles skrald til kunst. 

Ordbilleder og keramiske værker

De mange linoleumssnit varierer i format, det største på udstillingen er 2 x 8 meter og tog flere måneder at færdiggøre. De har karakter af ordbilleder, en blanding af poesi og visuelt udtryk. Rasmussen inddrager tegn og symboler fra den eksplosion af visuelt-verbalt stof vi alle konfronteres med i informationssamfundet; men også betragtninger og selvproducerede ord og begreber, der forholder sig til alt fra hverdagens liv til samfundskritiske og politiske udsagn. Det er et overbevisende og tankevækkende kunstnerisk projekt og værkerne er både sanseligt overvældende, konceptuelt sammenhængende og æstetisk interessante.  

Indenfor de sidste par år er Kenneth Rasmussen begyndt at arbejde med ekspressive keramiske skulpturer. Ofte med monstrøse figurationer af dyrelignende hybridvæsener og ofte med referencer til samfundet. Rasmussen er optaget af myter og eventyr og har senest skabt en fortolkning af de syv dværge fra Grimms eventyr Snehvide. Samtidig kan figurerne ses som allegorier på mennesker og har ofte en humoristisk brod.

Om Kenneth Rasmussen

Kenneth Rasmussen har udstillet verden over med sine værker; i Ungarn (2001), Irland (2003), Tyskland (2003, 2011, 2019, 2020), Skotland (2005), Finland (2006, 2008, 2016, 2017, 2020), Japan (2007, 2013, 2014, 2015), New York (2009, 2010, 2011), Australien (2009), Rusland (2011), Sverige (2012), Frankrig (2018), Norge (2017), Sverige (2019). Han har dog aldrig haft en udstilling på et dansk kunstmuseum, heller ikke i hjembyen Randers, hvor han har boet siden 2009.  

Udstillingen vises fra den 25. juni og til den 23. oktober 2022.

Udstillinger

Tak til: 
Tak til Kenneth Rasmussen for at udlåne alle værkerne. Vi har efterladt dit værksted næsten tomt, men er ikke i tvivl om at det hurtigt bliver fyldt på ny. Tak til alle underviserne på Bifrost. De har været en uvurderlig hjælp både i planlægningen og realiseringen af udstillingen. En stor mængde grafiske tryk er blevet genoptrykt ved jeres hjælp. Det har været en fantastisk indsats. Tak til Bjørn Nørgaard og Jonna Thygesen for generøs støtte og assistance. Tak til Hviid Grafisk/BUCHS for tryk af den publikation om udstillingen der udkommer til Randers Festuge.

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der er masser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og unge møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.