Aktuel særudstilling

Julie Nord - JÆRTEGN

23. marts til 28. juli 2024

Julie Nord - JÆRTEGN

Ny, stor og spektakulær særudstilling med Julie Nord (f. 1970) væver fortid og nutid sammen i en drømmende totalinstallation på Randers Kunstmuseum.

Det gamle danske ord JÆRTEGN beskriver overnaturlige eller usædvanlige hændelser. Jærtegn kan også være et varsel om, at noget uventet, dramatisk, underfuldt eller mirakuløst vil ske.

Indenfor de sidste fem år har den globale kunstscene vist en stigende fascination af det magiske, det surreelle og figurative. Nutidens samfundsmæssige omvæltninger og storpolitiske begivenheder har skabt ny interesse for historien og for individets sjæle- og tankeliv. 

I udstillingen JÆRTEGN udforsker billedkunstneren Julie Nord (f. 1970) tematiske og motiviske forbindelser på tværs af tid gennem en labyrintisk rejse ind i kunstens og fantasiens verden. Med helt nye værker og et retrospektivt udvalg af ældre værker af Nord samt lån fra Randers Kunstmuseums righoldige samling har hun skabt en sanselig udstilling, der inviterer os til at reflektere over fortid og nutid og skabe nye fortællinger og fremtider. 

Julie Nord fortæller: ”Jeg håber klart, beskuerne kommer ud med fornemmelsen af, at have set noget på en helt ny måde. De værker jeg har valgt, både fra samlingen og af mine egne, er meget fabulerende og historiemættede. Jeg håber sammensætningen giver gæsterne følelsen af, at de har friheden til selv at skabe deres egne historier!”

Udstillingen synliggør, at en museumssamling er en levende organisme, der altid er i proces og bevægelse, og som hele tiden genaktualiseres i mødet med nutidens beskuere. Den viser, at vores nutid bringer nye drømme ind i billedet og påvirker den måde, vi ser kunsten på.

Om udstillingen

I udstillingen møder man tre rum, Melankoli, Tegn og Drømmesyn, der med helt forskellige stemninger og temaer væver de historiske værker sammen med samtidskunsten i form af Julie Nords nye værker. Mødet mellem fortid og nutid sker også i tre nye monumentale collageværker, dørvogtere. Her har Nord malede fragmenter af referencer til Randers Kunstmuseums værker og syet dem sammen med nøglemotiver fra hendes eget ikonografiske kartotek. Hver vogter rammesætter fortællingen og stemningen i det enkelte rum.

JÆRTEGN viser en lang række værker af Julie Nord samt værker af N.A. Abildgaard, Vilhelm Hammershøi, Julius Paulsen, L.A. Ring, Rita Kernn-Larsen, Vilhelm Bjerke Petersen, Wilhelm Freddie, Sonja Ferlov Mancoba, Sven Dalsgaard, Yoko Ono, Kurt Trampedach, Hans Henrik Lerfeldt o.m.a. .  

Om Julie Nord
Julie Nord (f. 1970) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2001. Siden da har hun markeret sig stærkt på den danske kunstscene med sine surreelle og distinkt præcise tegninger, akvareller og syede billeder, hvor det virkelighedsnære og intime møder det absurde og fantastiske.  

Formidling
Udstillingen ledsages af et ambitiøst formidlingsprogram, der tilgodeser både voksne, unge og børn. I forbindelse med udstillingen har museet desuden udgivet et magasin, der indeholder et interview med Julie Nord samt introducerende tekster ved forfatter Lone Hørslev og museumsdirektør Lise Jeppesen. Magasinet uddeles til alle besøgende i udstillingen. Børn og voksne kan gratis deltage i kreative aktiviteter i et særindrettet tegneværksted. Yderligere vises i forbindelse med udstillingen en kort film, hvor Julie Nord fortæller om arbejdet med udstillingen, og der afholdes en række arrangementer fra kunstnerdialoger til værksteder for børn og unge. Se program i magasinet: https://randerskunstmuseum.dk/magasin/

De nye værker og udstillingen er realiseret med generøs støtte fra følgende fonde

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Beckett Fonden, Grosserer L.F. Foghts Fond, Ny Carlsbergfondet, Statens Kunstfond og Toyota Fonden

Julie Nord: De tre vogtere: Drømmesyn, Tegn og Melankoli, 2024. Akvarel og sytråd på japanpapir, 230 x 106 cm. Foto: Jan Søndergaard

Udstillinger

MAGASIN OM UDSTILLINGEN 

Læs interview med Julie Nord om udstillingen og find information om museets arrangementer og aktiviteter i forbindelse med udstillingen JÆRTEGN. Magasinet kan hentes på museet eller downloades digitalt her. 

Randers Kunstmuseum Magasin Nr. 1. 2024

SKOLETILBUD

I forbindelse med udstillingen JÆRTEGN er der udviklet undervisningsforløb for  mellemtrin. Materialet kan dog også anvendes som inspiration til at besøge udstillingen med andre aldersgrupper. Endvidere kan der bookes omvisninger i udstillingen for alle grupper. 

Materialet kan downloades her.


For de 5-8 årige (børnehave, førskole og indskoling) har vi udviklet tilbuddet “Rejs ind i fantasien” – en opdagelsesrejse med fortælling, sang, musik og tegning. Hent invitationen her.

Det sker på Randers Kunstmuseum

Der er masser af aktiviteter, events og tilbud, der inviterer børn og unge møde kunsten. Vi glæder os til at tage imod dig.