Et monumentalt maleri af kunstneren Claus Carstensen (f. 1957) er blevet doneret til Randers Kunstmuseum fra SFT-Fonden. Med erhvervelsen styrkes museets samling af Carstensens værker med et hovedværk.
Maleriet Uden titel (2007) er et moderne historiemaleri og sætter fokus på en af Danmarks største udenrigspolitiske kriser siden 2. Verdenskrig; De voldsomme demonstrationer der fulgte i kølvandet på Muhammed-tegningerne i 2006-2007.
Claus Carstensens værk er en malerisk fortolkning af de pressefotoer, der gik verden rundt i kølvandet på optøjerne. Det måler 299 x 240 cm og viser scener fra angreb på de danske ambassader og de symbolske afbrændinger af Dannebrog. Maleriet reflekterer det kaos og den vildskab, som krisen udløste. Både i Danmark og i mange andre lande affødte Muhammedsagen en ophedet debat om bl.a. ytringsfrihed, en debat som fortsat har gyldighed i dag.
Debatskabende værk tilføjes museets samling
Randers Kunstmuseum har en meget fin samling af dansk kunst fra 1800 til i dag, herunder en række hovedværker i dansk kunst der på forskellig vis afspejler Danmarks historie og den aktuelle samfundsdebat. Fra L.A. Rings (1854-1934) udæskende arbejderskildringer der skabte debat i 1880’erne til den randrusianske kunstner Sven Dalsgaards (1914-1999) mange værker med afsæt i netop Dannebrog. Det er en stor glæde for museet at kunne dokumentere et vigtigt kapitel i Danmarkshistorien med en så markant erhvervelse. I 2020 blev maleriet Uden titel vist som del af udstillingen FLAG på museet. En udstilling der fik positive anmeldelser og bl.a. blev debatteret i DR2 Deadline.
Carstensen er en af de mest betydningsfulde skikkelser i det 20. århundredes danske kunsthistorie, både i kraft af de værker han selv har produceret, men også som professor på Det Kgl. Danske Kunstakademi i en årrække. Han er kendt for konstant at søge dialog med omverdenen, bl.a. ved at anvende indtryk og billeder fra medierne og fortolke dem kunstnerisk. Randers Kunstmuseum har fulgt Carstensen, siden han i 1980’erne var en del af gruppen, De Unge Vilde, og har i dag en større samling af hans værker.
En række nye samtidskunstværker er takket være stor generøsitet fra en række fonde og private kommet til museet i 2020 og 2021. Det er med stor glæde vi nu kan præsentere dem for publikum i museets nyophængning af samtidskunst, åben fra 29. maj 2021.