Foredrag ved Merete Sanderhoff: Helen Schou – Monumenternes kvinde

FOREDRAGET ER UDSOLGT, MEN LIVESTREAMES VIA MUSEETS SoMe KANALER. Da billetter til aftenens foredrag er udsolgte, har vi valgt også at livestreame foredraget direkte på Facebook. Kig endelig med fra kl. 19. på

https://www.facebook.com/randerskunstmuseum/posts/1702156846614260 Schou var en usædvanlig kunstner for sin tid. Hun var en holden kvinde, der havde stort set ubegrænset frihed til at skabe sig en kunstnerisk karriere på fuld tid, selvom hun havde børn og mand. Hun var en modig kvinde, der trodsede samtidens kønsroller og skabte enorme skulpturelle monumenter, der traditionelt blev opfattet som mændenes domæne. Hun var dog også selv en traditionelt orienteret billedhugger, der insisterede på at blive ved med at lave klassiske skulpturer af mennesker og dyr i en tid, hvor den toneangivende skulptur var non-figurativ og konceptuel. I foredraget dykker Sanderhoff ned i Schous fascinerende kunstneriske løbebane – med særligt fokus på hendes mangeårige slid og bedrift med at skabe de to store hestemonumenter; rytterstatuen af ”Kong Christian X” og ”Den Jyske Hingst”.Rigtig god fornøjelse. Linkedin: I aften byder Randers Kunstmuseum indenfor til et spændende foredrag om billedhuggeren Helen Schou (1905-2006). En kunstner, der lige nu præsenteres på udstillingen ”HELEN SCHOU – Monumenternes kvinde”. Foredraget er ved kunsthistoriker og museumsinspektør på Statens Museum for Kunst, Merete Sanderhoff. Da billetter til aftenens foredrag er udsolgte, har vi valgt også at livestreame foredraget direkte på Facebook. Kig endelig med fra kl. 19. 

”En ofte gengivet anekdote fra Helen Schous biografi handler om Statens Museum for Kunsts daværende direktør Leo Swane. I forbindelse med, at Schou i 1942 vandt bestillingen på Christian X-monumentet til Aarhus, skrev han i en kronik: ”Kvinder kan ikke lave rytterstatuer.”  Det var ikke blot en fornærmelse mod Schou, der havde vundet opgaven foran flere mandlige kunstnerkolleger. I videre forstand var det en bemærkning, der var typisk for tidens syn på kvindelige kunstnere.” (Merete Sanderhoff, Helen Schou – Monumenternes kvinde) Nu har du en unik mulighed for at blive klogere på den kvindelige billedhugger, der bl.a. er skaberen af monumenterne rytterstatuen af ”Kong Christian X” i Aarhus (1955) samt ”Den Jyske Hingst” i Randers (1969).

Onsdag 25. november kl. 19 inviterer Randers Kunstmuseum til et spændende foredrag om billedhuggeren Helen Schou (1905-2006). En kunstner, der lige nu præsenteres på udstillingen ”HELEN SCHOU – Monumenternes kvinde” på Randers Kunstmuseum, som udforsker hendes kunstneriske produktion gennem mere end otte årtier. Foredraget er ved kunsthistoriker Merete Sanderhoff, museumsinspektør på Statens Museum for Kunst, der også har bidraget med artiklen ”Helen Schou – Monumenternes kvinde” i publikationen udgivet i forbindelse med udstillingen.

Sanderhoff kaster nogle nye perspektiver på Schous plads i kunsthistorien, set i forhold til udviklingen indenfor kunsthistorieskrivningen de seneste årtier og undersøger Schous liv og virke i forhold til de større kunstfaglige strømninger, der set i bakspejlet præger kunstnerens samtid – feminisme, skulpturen i et udvidet felt og performativitetsteori.

Schou (1905-2006) var en usædvanlig kunstner for sin tid. Hun var en holden kvinde, der havde stort set ubegrænset frihed til at skabe sig en kunstnerisk karriere på fuld tid, selvom hun havde børn og mand. Hun var en modig kvinde, der trodsede samtidens kønsroller og skabte enorme skulpturelle monumenter, der traditionelt blev opfattet som mændenes domæne. Hun var dog også selv en traditionelt orienteret billedhugger, der insisterede på at blive ved med at lave klassiske skulpturer af mennesker og dyr i en tid, hvor den toneangivende skulptur var non-figurativ og konceptuel. I foredraget dykker Sanderhoff ned i Schous fascinerende kunstneriske løbebane, med særligt fokus på hendes mangeårige slid og bedrift med at skabe de to store hestemonumenter – rytterstatuen af ”Kong Christian X” og ”Den Jyske Hingst”.  

Foredraget afholdes i Kulturhusets store sal og følger alle retningslinjer i forbindelse med COVID-19. Der er god afstand mellem stolene og alle bedes bære mundbind, til man har taget plads i salen.

Arrangeret i samarbejde med Randers Folkeuniversitet.
Sted: Foredraget er blevet flyttet til Randers Kunstmuseum.
Max. 40 personer.
Entré: 50 kr. Randers Kunstmuseums Venner: Fri entré.
Det anbefales at billetter forudbestilles på telefon 86 42 29 22 eller info@randerskunstmuseum.dk

Du er måske også interesseret i