Lige op til jul fik Randers Kunstmuseum et uventet opkald fra kunstsamler Rita Houmann, der ville donere et stort værk af billedkunstneren Mikkel Carl: “Harvest Moon” fra 2020 til samlingen. Efter en meget kort tænkepause var det med stor glæde og taknemmelighed museet takkede ja.
Lige op til jul fik Randers Kunstmuseum et uventet opkald fra kunstsamler Rita Houmann, der ville donere et stort værk af billedkunstneren Mikkel Carl: Harvest Moon fra 2020 til samlingen. Efter en meget kort tænkepause var det med stor glæde og taknemmelighed museet takkede ja.
Om Mikkel Carls værk Harvest Moon og donationen skriver Rita Houmann:
Hvad er det, der bevirker, at man forelsker sig i en kunstners værker? Først og fremmest skal kunstneren vise noget, man ikke har set før, eller vise det kendte med et twist, som gør det kendte interessant. Værket skal så at sige indlede en samtale med beskueren, invitere en inden for i værkets verden og give en lyst til at udforske det nærmere. Kunstsamlere er altid på jagt efter det kick, som mødet med spændende ny kunst udløser i kroppen. Kunstmødet kan måske bedst sammenlignes med en øjeblikkelig forelskelse. En stor glæde, der opleves både fysisk og psykisk, hvor flere sanser er i spil og giver en oplevelse af at være i flow. Man forbinder sig med værket, og man ved bare med sig selv, at man må eje det værk, om man så skal spise havregrød det næste halve eller hele år for at erhverve det.
Et sådant møde havde jeg i 2020 på udstillingen ” YOU ARE RIGHT HERE, RIGHT NOW” på Rønnebæksholm. Især et af værkerne med titlen ”Harvest Moon” skilte sig ud, og mit møde vil jeg beskrive på følgende måde:
”Jeg træder ind i rummet, og øjnene fyldes med et varmt lys, der stammer fra et tilstødende rum med en kunstig sol af Olafur Eliasson og placeret, så lyset rammer en kæmpestor sølvfarvet måneskive, der hænger ned fra loftet i en wire. Kombinationen af lysindfaldet, og den fysiske fornemmelse af den sølvfarvede skive, der totalt dominerer rummet, giver en følelse af nærvær, af eksistentiel væren til stede i nuet, hvor man bare må overgive sig til øjeblikket og konstatere: jeg er her”.
Næste følelse er, at jeg bare må eje det værk og dele oplevelsen med andre. Jeg kan ikke selv have værket i mit hjem, selvom venner spøgefuldt foreslår, at jeg jo bare kan bygge ud. Så er tanken nærliggende, hvor kan man finde et godt hjem til værket, så det også kan opleves i de rette omgivelser og ses af mange?
Randers Kunstmuseum glæder sig til at præsentere Harvest Moon for publikum i 2021.
Mikkel Carl lægger ikke skjul på, at han er glad over at blive en fast del af Randers Kunstmuseums samling.
– Randers Kunstmuseum er et utrolig flot museum med et fantastisk lysindfald og en spændende arkitektur, som jeg glæder mig til at se mit værk gå i dialog med, siger han og henviser også til museets samling, som han er stolt over at indgå som en del af.
Selvom 2020 med Covid-19 blev et tungt og udfordrende år har det efterladt fantastiske og markante spor i Randers Kunstmuseums samling. En række nye værker er takket være stor generøsitet fra en række fonde og private kommet til museet. I de kommende uger vil vi præsentere en række af dem for Jer.
OM KUNSTNEREN
Mikkel Carl er født i 1976, og han bor og arbejder i Sorø/København. Han har en MFA fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og en BA i idéhistorie fra Aarhus Universitet. Mikkel Carl er Professor på Det Fynske Kunstakademi, medlem af kunstnersammenslutningen Den Frie, af bestyrelsen for Overgaden – Institut for Samtidskunst, af Aftagerpanelet på Det Kgl. Danske Kunstakademi samt af Legatudvalget for Billedkunst i Statens Kunstfond. Han er i forvejen repræsenteret på HEART, ARoS og Arken.