Det er med stor glæde Randers Kunstmuseum har modtaget en flot donation på fire malerier og et grafisk værk af kunstneren Poul Pedersen (1933-) fra kunstnerens gode ven Aarhus-fotografen Karin Munk.
Poul P bliver kaldt bogstavmaleren, fordi han i størstedelen af sin kunstneriske produktion har arbejdet med bogstaver, ord og tegn. Hans værker er kendetegnet ved at være undersøgende, legende, humoristiske og poetiske.

De fem værker er en væsentlig udbygning af museets samling af Poul P som nu tæller over 100 værker og udgør et væsentligt tyngdepunkt i museets præsentation af dansk kunst fra 1960 og frem. De mange øvrige værker stammer fra Birthe & Walther Ibsen der foranlediget af Sven Dalsgaard viste en stor udstilling af Poul Pedersen på ’Det Sorte Museum’ i Hobro i 1993. Da udstillingen skulle lukke købte Ibsens samtlige udstillede værker for 100.000 kr. De blev siden videresolgt til Randers Kunstmuseum sammen med resten af Ibsens samling i 2000.
Selvom Poul P samlingen på Randers Kunstmuseum i forvejen er landets rigeste er museet dybt taknemmelig for de nye værker der daterer sig til 1970’erne, en periode der kun sporadisk er repræsenteret i Ibsensamlingen.
Poul P blev i 1960’erne en del af den legendariske Århus-avantgarde omkring blandt andet grupperingen Ung Kunst, en underafdeling af Århus Kunstforening af 1847. Kunsten var i opbrud og Poul P eksperimenterede med konceptkunst og konkret poesi, med et islæt af dadaisme. I efteråret 1970 blev han inviteret til at udstille i Århus Kunstbygning og fik stillet to rum til rådighed. Resultatet var udstillingen Forureningen og den efterfølgende publikation Stedets forurening har fundet sted med tekst af litteraturforskeren Niels Egebak og fotografier af udstillingen af Karin Munk.

Med på udstillingen var en serie på billeder der var bygget op på variationer af fem elementer:
Fem farver: blå – rød – hvid – gul – sort
Fem elementer: monokrome – søjle – orm – krop – markise
(Fra Stedets forurening har fundet sted)
Gradvist blev de forskellige farver og elementer skrællet væk til der kun var et enkelt tegn tilbage. En række af billederne blev destrueret efterfølgende og Randers Kunstmuseum er glad for at ét af de tilbageværende nu indgår i samlingen. Et andet fint og humoristisk værk fra donationen er en gul Kontakt fra 1972, en malet gengivelse af en lyskontakt i overstørrelse. Det blev skabt til udstillingen Kontakt i grafikrummet på det daværende Aarhus Kunstmuseum som del af en hel serie kontakter i alle spektrets farver.

I slutningen af 1970’erne forlader Poul Pedersen Danmark. Han skal rekonstruere den russiske billedkunstner Malevich’s arkitektoner for Centre Pompidou. Siden da, har han været bosat i Paris.
Om Poul Pedersen
Poul Pedersen er medlem af Den Frie, han modtog Eckersberg Medaillen i 2007 og modtager Statens Kunstfonds hædersydelse. Næste år fylder Poul Pedersen 90 år og Randers Kunstmuseum glæder sig til at markere året med en præsentation af hele den markante samling.